Проповідь виголошена на Божественній Літургії настоятелем храму прот. Богданом Тимошенком у третю підготовчу неділю перед Великим постом - Неділю м'ясопусну, про Страшний суд. 10 березня, 2013 року Божого.

 

Аудіо-проповідь:

 

З книги "Закон Божий"

Про Страшний суд.

Про останній,Страшний Суд Свій над усіма людьми при другому Своєму пришесті Ісус Христос учив так. Коли прийде Син Людський у славі Своїй і всі святі ангели з Ним, тоді Він сяде на престолі слави Своєї, і зберуться перед Ним усі народи; і Він відокремить одних людей від інших (вірних і добрих від безбожних і злих), подібно до того, як пастир відокремлює овець від козлів; і поставить овець (праведників) праворуч Себе, а козлів (грішників) ліворуч.

Тоді скаже Цар тим, що стоять праворуч від Нього: "Прийдіть, благословенні Отця Мого, успадкуйте Царство, уготоване вам від створення світу. Бо голодував Я, і ви дали Мені їсти; спраглим був, і ви напоїли Мене; був подорожнім, і ви прийняли Мене; був нагим, і ви зодягли Мене; був недужим, і ви відвідали Мене; у в`язниці був, і ви прийшли до Мене".
Тоді праведники запитають Його із смиренням: "Господи! Коли ми бачили Тебе голодним, і нагодували? Або спраглим, і напоїли? Коли ми бачили тебе подорожнім, і прийняли? Або нагим, і зодягли? Коли ми бачили Тебе недужим або у в`язниці, і прийшли до Тебе?"
І Цар скаже їм у відповідь: "Істинно кажу вам: зробивши це одному з цих братів Моїх менших (тобто для убогих людей), Мені зробили".
Потім Цар скаже і тим, які ліворуч: "Ідіть від Мене, прокляті, у вогонь вічний, уготований дияволу і ангелам його. Бо голодував Я, і ви не дали Мені їсти; спраглим був, і ви не напоїли Мене; був подорожнім, і не прийняли Мене; був нагим, і не зодягли Мене; недужим і у в`язниці, і не відвідали Мене".
Тоді і вони скажуть Йому у відповідь: "Господи! Коли ж ми бачили Тебе голодним, або спраглим, або подорожнім, або нагим, або недужим, або у в`язниці, і не послужили Тобі?"
Але Цар скаже їм: "Істинно кажу вам: не зробивши цього одному з менших цих, Мені не зробили".
І підуть вони на муки вічні, а праведники в життя вічне.
Великим і страшним буде цей день для кожного з нас. Тому і суд цей називається Страшним: відкриті будуть перед усіма наші діла, слова і найпотаємніші думки і бажання. Тоді вже ні на кого нам надіятися, бо Суд Божий праведний, і кожен отримає за ділами своїми.
(Див.: Мф 25, 31–46).