У зв’язку із запровадженням в Україні карантинних заходів через загрозу коронавірусу COVID-19 та враховуючи рекомендації Православної Церкви України, інформуємо парафіян про заходи безпеки, які запроваджуються у храмі св. великомученика Димитрія Солунського в Етнографічний комплекс "Українське село" , що на Київщині.

1. Богослужіння в храмі не скасовуються.

2. Парафіяни з ознаками початку, перебігу, або закінчення респіраторних та інфекційних хвороб (температура, нежить, кашель, біль у горлі) на загальні богослужіння до храму не приходять, а залишаються вдома. Це ж стосується осіб з ослабленим імунітетом. Для них буде впроважена пряма трансляція богослужінь на YouTube каналі парафії. Для сповіді і причастя за чином причастя хворих священнослужителі нашого храму з радістю прийдуть додому до хворого парафіянина.

3. При вході до храму на час карантину впроваджується обов’язкова дезінфекція рук спиртовим засобом Вінсепт.

4. Скло ікон, дверні ручки, ручки для письма, та поверхні з яким контактують парафіяни будуть регулярно оброблятися дезінфекційним спиртовим засобом Вінсепт Експрес.

5. На час карантину впроваджується практика вшанування Хреста, Євангелії, ікон та інших святинь не через поцілунок губами, а через поклін голови. Так само заохочується безконтактне вітання парафіян між собою і з духовенством.

6. Святе Причастя подається без суттєвих змін, але для заспокоєння тих, хто сумнівається, чи передаються хвороби через єдину чашу і лжицю спробуємо впровадити практику «скидання» св. Дарів у широко вікритий рот причасника.
Нагадуємо, що св. Причастя – це єднання з Самими Богом, Який є Життям, і до якого віруючі приступають для зцілення душі і тіла, тому обмеження у св. Причасті, навіть під час нійлютіших пандемій, є неможливим, бо спотворює сутніст нашої віри.

7. Запивка для причасників подаватиметься в одноразових склянках.

8. Заняття у недільній школі на час карантину припиняється.

9. Традиційні бесіди з настоятелем і чаювання (у неділю після Літургії двічі на місяць) відбуватимуться не в приміщенні, а обіч храму на відкритому повітрі.

10. Після богослужінь по поверхнях і підлозі храму буде проведена санітарна обробка дезіфекуючими засобами.

Закликаємо дотримуватися рекомендацій ВООЗ і державних органів України.
Закликаємо усердно молитися за перемогу над вірусом та іншими хворобами, за медиків і волонтерів, які допомагають хворим, за науковців, які створють ліки і вакцини! Та головне розуміти і усвідомлювати, якщо Бог попускає людству такі складні випробування – це ознака, що нам усім є у чому змінюватися на краще. Нехай воля й промисел Божий діють в нашому, оновленому покаянням, житті!