Якщо Вашим святковим бажанням був мир у всьому світі, однак воно важко здійсненне, можна принаймні знайти спокій в особистому житті. А якщо твій спокій дає спокій твоїм близьким, наскільки чудовою може бути ланцюгова реакція!

Ось п’ять способів знайти внутрішній спокій на основі слів Ісуса.

Спокій шукай у Бозі

Ісус казав: “Сказав я вам це, щоб ви мали в мені мир. У світі страждатимете. Та бадьортеся! Я бо подолав світ.” Ін, 16. 32

Світ часто божевільний, хаотичний і взагалі не є прихильником Ісуса та Його вчень. Але ми не в ньому повинні шукати миру. Ісус також попереджає нас про те, що світ може змусити нас втратити віру – в притчі про сіяча.

Він каже, що коли настануть труднощі чи переслідування, ми можемо відійти від Нього, якщо у нас немає міцних коренів. І тоді ” але він коріння в собі не має, непостійний, і коли настане яка скрута чи переслідування задля Слова, він швидко зневірюється ” (Мт 13, 21-22). Якщо ми ніколи не маємо часу для Бога і не намагаємось жити як Богові приємно, то не зможемо знайти у Ньому спокою.

Завжди іди вперед

Не зациклюйся на життєвих проблемах, ні на малих, ні на великих. Пам’ятай, що кожен зазнає труднощів у своєму житті, і що правильне життя з ними допоможе психіці набагато більше, ніж гіркота і плекання образи.

Ісус сказав своїм учням: “Коли хтось хоче йти за мною, нехай зречеться себе самого, візьме хрест свій і йде за мною” (Мф. 16, 24). Ми не можемо дозволити нашому хресту заважати нам слідувати за Господом. Страждання можуть мати сенс, і ми можемо знайти спокій навіть у них чи незважаючи на них, але лише з Богом.

Спрощуй своє життя

Будь щедрий до людей.

Що більш ми щедрі, то більше можемо бути незалежними, і більше миру і свободи можемо відчути. Ісус каже: запросіть бідних на свою гостину (Лк. 14, 13), давайте, не чекаючи нічого взамін (Лк. 6, 35), дайте всім, хто просить у вас чогось (Мф. 5, 42), продайте все, що у вас є, і віддайте бідним (Мф. 19, 21).

Ділення тим, що ми маємо, допомагає нам менше турбуватися про придбання речей та більше зосереджуватись на тому, що дійсно важливе в житті.

Не журись

Ісус питає: “Хто з вас, журячись, спроможен добавити до свого віку хоч один лікоть?” (Мф. 6, 27). Ми ніколи не знайдемо спокою, якщо будемо постійно турбуватися про те, що принесе завтра. Довіряти Богу нам важко. Адам і Єва згрішили в саду, бо не довіряли Богові та припису, який він їм дав. Однак, не довіряючи Богові, ми повинні покладатися лише на себе. А це дуже виснажливо і стресуюче.

Молися

Знайди час для тихих роздумів. Попроси, що потрібно в молитві, і це буде тобі дано. «Бо кожен, хто просить, отримує» (Мф 7, 8). Сам Ісус часто «ходив у безлюдні місця, щоб помолитися» (Лк 5, 16).

Якщо Ісус молився під час свого перебування на землі, ми також неодмінно повинні молитися. Він дав нам “Отче наш”, що є чудовим початком. Можливо, у цьому новому році ти присвятиш тиждень чи якийсь інший час молитві та роздумам над кожним віршем “Отче наш”?

Незалежно, чи є джерелом стресу твій список завдань, баланс між роботою та життям, стосунки чи діти, внутрішній спокій можливий завжди. Переглянь свої пріоритети на цей новий рік. Коли ти зробиш пріоритетним Бога і довіриш Йому, звільнившись від жалю, зайвих речей, відволікань, ти все ще можеш відчувати себе таким же зайнятим, як і раніше. Але, незважаючи на свої клопоти, ти зможеш бути вкоріненим і спокійним – безпечним у мирі, який дає тільки Бог.

Джерело