6 квітня у суботу, у храмі Св. Вмч. Димитрія Солунського відбулося таїнство Соборування.

Таїнство відбулося у співслужінні чотирьох священиків, які молилися й помазали на зцілення від хвороб 100 парафіян.

Настоятелю громади, прот. Богдану Тимошенку та другому священику Олександру Тимошенку співслужили: прот. Григорій Фоя (м. Київ) та прот. Олександр Тимошенко (с. Новосілки).

Після завершення таїнства, до громади звернувся настоятель з повчальним словом, наголосивши на важливості любові та єднання між собою та у Христі в нашому житті.

Соборування - одне із семи Таїнств Православної Церкви, встановлене ще в часи Апостолів для хворих людей.

При помазанні тіла освяченим єлеєм на хвору людину сходить благодать Божа, що лікує його тілесні і духовні немочі.

Апостоли, послані Господом проповідувати, “багатьох хворих мазали олією і хворі зцілялись” (Мк.6, 12). Апостол Яків в своєму посланні пише: “Чи хто з вас занедужає, нехай покличе пресвітерів Церкви, і нехай помоляться над ним, помазавши його єлеєм в ім'я Господнє. І молитва віри зцілить недужого, і підведе його Господь; і якщо він гріхи вчинив, простяться йому” (Як. 5, 14-15).

Головним в Таїнстві є семикратне помазання хворого освяченим єлеєм і читання молитов зцілення. Перед кожним помазанням читається уривок із Євангелія про зцілення Господом і апостолами різноманітних хвороб, про необхідність віри, молитви і доброчесного життя для здоров'я. Справжнє зцілення людини, за вченням Церкви, складається не тільки з відновлення його фізичного здоров'я, інакше сприймаються хвороби, страждання і смерть. Таїнство Єлеєосвячення пропонується віруючим як можливість припинення процесу духовного і фізичного вмирання і можливість ввійти в Царство Боже. Причиною занепаду і віддалення від цього Царства є гріхи людини, в тому числі і неусвідомлені.

В цьому Таїнстві відбувається відпущення забутих, несповіданих гріхів (але не свідомо прихованих!). Тому вдаються до Таїнства Єлеосвящення не тільки хворі, але і фізично здорові люди, особливо під час Великого Посту.

І дійсно, після Соборування багато з тих, що хворіють зціляються, полегшується перебіг хвороби. Прикладів зцілень - безліч. Але, на жаль (або на щастя?), чудеса рідко переконують. Жива віра приходить не від чудес, а від сприйняття серцем, коли його торкнеться Благодать Божа, символ якої є єлей (освячене масло).